Hasznos dolgok

Hogyan készül a csapágy:

Milyen egyéb szolgáltatást és csapágyakat tudunk nyújtani szaküzletünkben, a betérő vevőinknek autóik különböző csapágyainak  meghibásodása esetén ?

Az autós nagykereskedések ill. autósboltok nem foglalkoznak egyedi csapágyakkal. Ezen tevékenységük csak komplett egységekből állnak, melyek együttesen nagy összegeket emészt fel a vásárlónak.

Üzletünkben ezeket a csapágyakat, szimeringeket egyenként is biztosítani tudjuk.

Legyen az metrikus vagy collos szabványú . Szinte minden autótípushoz van lehetőség ezeket nálunk beszerezni. Legyen az személyautó , teherautó vagy munkagép .

Természetesen vannak úgynevezett „ védett csapágyak „ is . Ezeket a gyárak fejlesztői speciális méretezései miatt sajátosan abba a forgó környezetbe tervezték. Nem ajánlatos más hasonló – de dimenzióban és paramétereiben olcsóbb, bizonytalan csapágyakkal kiváltani.

Nagy összegű károk keletkezhetnek ebből.

Ilyen esetben  is felhívjuk vevőink figyelmét ezekre.

Nem az a célunk, hogy minden áron Nálunk vegyék ezeket meg, hiszen a saját renoménkat csorbítanánk vele.

Meddig működik egy kerékcsapágy?

Kimondok egy kimondatlan tényt, amit az egész autóra rá lehet húzni, mert bármelyik részegység gyártóival beszélek, csaknem mindenki a következő számot mondja be kb. élettartamra:

300.000 km

Gyakorlatilag a gyárak gondolják úgy, hogy ekkora futásteljesítményt az előírt tervezett karbantartások elvégzése mellett, főegység hiba nélkül kell teljesítenie egy mai autónak. Erre terveznek, ehhez a bűvös számhoz igazodik minden a vezérléstől a dugattyúkon át egészen a csapágyakig.

A csapágyaknál, a tapasztalati értékek azt mutatják, hogy a leggondosabb karbantartás mellett is 3-4 százezres futás után csereérettek lesznek a kerékcsapágyak. Ekkora kilométer telítettség mellett szinte biztos, hogy a motoron lévő görgők csapágyai is megfáradnak.

Mi is tehetünk róla

Beszéljünk csak a kerékagycsapágyakról! A kerék, mint forgó alkatrész a legszembetűnőbb, csapágyazása szinte a legfontosabb.

A kúpgörgős csapágy felépítése – ezt a csapágyat főleg nem hajtott kerekek csapágyazására használják és általában párban

Járműveink futóműje egyre bonyolultabb és összetettebb. A futóműnek minden terhelésen, minden forgalmi szituációban, minden útviszony mellett közel ugyanazt a geometriát kell biztosítania. Minél összetettebb egy futómű, annál több lehetséges meghibásodás állhat elő. A futóművekre jellemző a dominó-elv, vagyis, hogy ha egy része elkopik, lógni kezd, akkor az hozza magával a többi alkatrész gyorsabb kopását és tönkremenetelét , így a csapágyakat is.

A csapágyak tönkremenetelét elsősorban a rendellenes, addig nem is tapasztalt hang alapján tudjuk megállapítani. Vannak sofőrök, akik a legkisebb szokatlan zajra is figyelmesek lesznek, de sok vezető egyáltalán nem veszi észre a csapágyakra árulkodó jeleket.

Berágódott kerékcsapágy – jól láthatók a fém szemcsedarabkák. Na, ennek volt csapágyhangja..

A csapágyak búgni, morogni kezdenek, ha meghibásodnak. Kerékcsapágyaknál az irányváltásoknál (ami terhelésváltással is jár) lehet megfigyelni változó hanghatást. Az első kerék meghajtással (is) rendelkező kocsiknál a teljes kikormányzás mellett már recsegés is jelentkezhet. Minden más csapágy esetében is a rendellenes zaj árulkodik a legjobban, legyen szó generátor, a klímakompresszor, vagy akár az erőátvitelben lévő csapágyakról.

Váltó- nyelestengelycsapágy hibák

Ha a váltóból jön a hang, akkor vagy a difficsapágy , vagy a nyelestengely csapágy okozhatja. Ha a nyelestengely csapágy, akkor álló helyzetben a váltó felől zörgő hangot kellene hallanod, ami a kuplung pedál kinyomásakor erősen csendesedik, le is állhat teljesen.

Differenciálmű csapágy hibák

A differenciálmű csapágy  hangjára már jellemzőbb, hogy erősebb húzatáskor nem hallani, vagy esetleg csendesebb, de motorfék üzemben szépen búgni, zörögni kezd, mint egy trolibusz!

Lengéscsillapító csere? Mi kellhet még? Kicseréltem a lengéscsillapítót és mégis kopog, nyeszereg?

Meg kell vizsgálni a toronycsapágyat is.

Nálunk az Autóipari csapágyak széles választékban kaphatók!

SKF, FAG, INA, KOYO, TIMKEN, NSK, TORRINGTON, NTN, NACHI , GPZ

VISZONTELADÓKNAK, SZERELŐMŰHELYEKNEK NAGY KEDVEZMÉNY!!!

 • kerékagy csapágyak
 • klíma csapágyak
 • sebességváltó csapágyak
 • generátor csapágyak
 • féltengely csapágyak
 • torony csapágyak
 • differenciálmű csapágyak
 • lengőkar csapágyak
 • komplett kerékagyszettek

 

Csapágyak be-és kiszerelése:

A helyes beépítési mód használata döntő fontosságú, ha azt akarjuk, hogy berendezéseink hosszú távon megfelelően működjenek. A helyes telepítés nemcsak kiváló termékminőséget eredményez, hanem gyakran csökkenti az energiafogyasztást is. A beszerelés a csapágy életciklusának kritikus szakasza. Ha nem a megfelelő módszereket és szerszámokat alkalmazzák a csapágyak beszereléséhez, élettartamuk csökken. A korai csapágyhibák hozzávetőleg 16%-át nem megfelelő beszerelés vagy nem megfelelő beépítési módszerek alkalmazása okozza. Egy ponton a csapágy eléri hasznos élettartamának végét, és ki kell cserélni. Bár a csapágy már nem használható, továbbra is fontos a megfelelő szétszerelés, hogy ne veszélyeztessék a cserecsapágy élettartamát. Először is, a megfelelő szétszerelési módok és szerszámok segítenek megelőzni a gép többi alkatrészét – pl. A gyakran újrafelhasználható tengelyek és házak sérülései. Másodszor, a nem megfelelő kezelési technikák veszélyeztethetik a kezelő biztonságát.

 

 

Csapágyak kenése:

Amikor csapágyat választunk, vagy egy olyan berendezést szeretnénk karbantartani, amiben csapágy található, fontos kiemelten odafigyelni a megfelelő kenőanyag kiválasztására. Az élettartam és a megfelelő működés nagyon sokban függ attól, hogy milyen kenőanyagot használunk.

Miért olyan fontos a kenőanyag?

Hiába választunk ki egy tökéletesen megfelelő csapágyat, ha nem kezeljük megfelelően, hamarosan újra azt fogjuk tapasztalni, hogy cserét kell végezni. Szerencsére a www.palotacsapagy.com kínálatában található kenőanyagok között garantáltan megtaláljuk a megfelelő anyagot.

A tökéletes méretű és minőségű csapágy kiválasztása mellett a megfelelő kenőanyaggal gondoskodhatunk a csapágy hosszú élettartamáról. Ez azonban nem egyszerű feladat, hiszen a megfelelő kenőanyag kiválasztásához számos lehetőség közül kell választanunk.

Kenőanyag nélkül egy normál csapágy élettartama jóval rövidebb, ezért a nyitott kiviteleknél mindig gondoskodnak a kenésről, míg a zárt változatokat gyárilag látják el kenőanyaggal. Ha egy csapágy nem tud megfelelően üzemelni a szükséges kenéssel, vagy ha a kenőanyag túl kevés, akkor csak a kerámiagolyós csapágyak képesek kenés nélkül is megfelelően működni. A kerámiagolyós csapágyak ugyanabban a környezetben kenés nélkül is 3-4-szer hosszabb élettartamot biztosítanak, míg megfelelő kenőanyaggal akár 8-10-szeres élettartamot is elérhetnek. Az alternatív kivitelek élettartama pedig attól függően, hogy milyen típusról van szó, akár 6-8-szorosa is lehet a normálnak.

A kenőanyagok típusai

A különböző típusú olajok, zsírok, valamint ezek kombinációi és más kenőanyagok is rendelkezésünkre állnak. Például szóróolajzás, olajködkenés. A helyes kenéssel csökkenthetjük a súrlódást, és így elkerülhetjük a kopásból adódó és a meghibásodást okozó kellemetlenségeket. A karbantartási munkálatokat mindig rendszeresen és gondosan kell elvégezni, ha valódi, megbízhatóan működő szerkezetet szeretnénk. Ez az elv igaz minden olyan berendezésre, amiben mozgó vagy forgó részek vannak.

A legfontosabb részek, amelyeket a terhelés leginkább érint, a kopás és a súrlódásnak vannak kitéve. Ezért rendkívül fontos, hogy a csapágyakat megfelelő kenőanyaggal óvjuk.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kenőanyagot?

Először is, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, és a leírásban sem találunk erre vonatkozó utasítást, érdemes szakértő tanácsot kérni a kiválasztott kereskedőtől. Ugyanis nagyon fontos, hogy megbízható kenőanyagot alkalmazzunk.

A legfontosabb dolog a viszkozitás, vagyis hogy az adott folyadéknak a rétegei mennyire tudnak egymáson elmozdulni, vagyis mennyire generálnak ellenállást a mozgással szemben. A viszkozitás az alkatrész méretével és a sebességgel arányos. Azonban a megfelelő viszkozitás mindig attól függ, hogy hol kell alkalmazni a kenést. Például, mennyi nyomóerővel kell számolnunk. Ha nagy a nyomóerő, akkor a viszkozitásnak is magasabbnak kell lennie.

Ha olajat választunk, az képes egy réteget képezni a felületen, így csökkenti a súrlódást. Ez a kevesebb kopással és hosszabb élettartammal jár.

Érdemes még említést tenni a szilikonzsírokról is, ha csapágyak kenéséről van szó. Ezek jól ellenállnak a hőnek, legyen az magas vagy alacsony hőmérséklet, és az otthoni környezetben is széles körben használhatók. Az ipari felhasználásra is tökéletesek, és rendkívül jó tapadást biztosítanak, így kisebb kiszerelésekben akár egyszeri használatra is beszerezhetők.

Csapágyak kenőanyagai

Tudta, hogy az esetek 36%-ában a nem megfelelő kenés okozza a csapágyak idő előtti meghibásodását?

A zsírkenésnek számos előnye van az olajkenéssel szemben, de a megfelelő zsír kiválasztása bonyolult folyamat. A kenési mechanizmusok megértése segít az adott alkalmazáshoz és a csapágy élettartamával szembeni elvárások kielégítéséhez legmegfelelőbb típusú és mennyiségű zsír kiválasztásában.

Ezen zsírok kiválasztásában, forduljon jól felkészült munkatársainkhoz, hiszen olvashatták és tapasztalhatták is, milyen fontos a jól megválasztott zsír alkalmazása egy-egy bizonyos környezetben.

Cégünk szigorúan ennek szellemében csak a nagy és világhírű gyártók által forgalmazott kenéstechnikai termékeket árusítja. A FAG, SKF, SHELL, TOTAL,  AGIP, a MOLYDAL és az OKS termékek találhatók meg boltunk polcain.

Az ékszíjak professzionális alkalmazásának alapjai

Az ékszíjakat a hajtótengely és a különböző aggregátumok közötti erőátvitelre használják. Az autóiparon kívül a mezőgazdasági gépekben is használják őket, többek között a traktorokban, kombájnokban, takarmánybetakarító gépekben, valamint a kaszálókban, bálázókban, mulcsozókban és fűnyírókban.

Ebben az útmutatóban elemezzük a kopást kiváltó okokat, és tippeket adunk az ékszíj kiválasztásához, használatához, beszereléséhez és karbantartásához.

A hajtásproblémák gyakori okai

A következő tényezők befolyásolhatják az ékszíj futásteljesítményét:

 • Beszerelési hibák
 • Negatív környezeti hatások (pl. hőmérséklet, környezetszennyezés stb.)
 • Hibás hajtáskialakítás
 • Tárolási és kezelési hibák
 • Hibás alkatrész(ek)
 • Túl magas vagy túl alacsony ékszíjfeszítés

 

A hajtásproblémák több mint felét a helytelen karbantartás vagy telepítés okozza. Ezért különös hangsúlyt kell fektetni ezekre a területekre.

Hiba észlelése

A hibás ékszíj problémákhoz vezethet a működés során, és következésképpen a teljesítmény csökkenéséhez vagy meghibásodáshoz. Ezért ellenőrizze a következő pontokat:

 • Végezzen hallgatásos ellenőrzést a nyikorgó vagy csúszó zajok tekintetében
 • Ellenőrizze az ékszíj feszességét
 • Ellenőrizze az ékszíj mindkét oldalát kopásra utaló jeleket, valamint a hátsó és a belső futófelületen repedéseket keresve. Az ékszíj sérülésének jellemzői a repedések, a horzsolásnyomok, a sérülések és a szokatlan kopási minták.
 • Ellenőrizze, hogy nincs-e erős kopás az ékszíjtárcsa futófelületén, és hogy a csapágy simán jár-e
 • Ellenőrizze a szíjtárcsa kopását, a csapágy könnyű járását és a feszítőerőt

 

A kopás elkerülése

Az elhasználódott ékszíjak a hajtás túlmelegedéséhez vagy a fontos rendszerek teljes meghibásodásához vezethetnek. Egyszerű intézkedésekkel megelőzhető a kopás és annak következményei.

 • A szíj feszességét rendszeresen ellenőrizni kell.
 • Szükség esetén a szíjat újra meg kell feszíteni, vagy egy kicsit meg kell lazítani. A gyártófüggő utánfeszítési táblázatok a szabványos kereskedelmi vizsgálati módszerek mellett erre is megoldást nyújtanak. A megfelelő előfeszítési erő előfeszítő mérőműszerek segítségével jelezhető.
 • Ékszíjcsere esetén a jelentősen elhasználódott ékszíjtárcsákat és feszítő tárcsákat is ki kell cserélni, különben az új ékszíj élettartama jelentősen lerövidül.
 • Az ékszíjakat mindig készletben kell cserélni, és ugyanazon gyártási tételből kell származniuk.
 • Lehetőség szerint kerülni kell a hosszú tárolási időszakokat, mivel az anyag az évek során kiszáradhat, törékennyé és porózussá válhat.

A megfelelő ékszíjak kiválasztása

A megfelelő ékszíj kiválasztása és helyes beszerelése döntő fontosságú a gépek működőképessége szempontjából.

Attól függően, hogy az ékszíjat az iparban, a mezőgazdasági gépekben vagy a kertészeti ágazatban használják, az anyagtulajdonságok és a konstrukció eltérőek lesznek. Ezért az ipari ágazatban az ékszíjakat semmilyen körülmények között nem szabad újrafeszíteni, míg a kertészeti és betakarítás-technológiai ágazatban szinte kizárólag hátul megerősített ékszíjakat használnak.

 

Az alkalmazásnak megfelelő ékszíjtípusok

Ipari ágazatKertészeti és önkormányzati ágazatKombájn
Klasszikus ékszíjakKevlár ékszíjakÖsszetett szíjak
Keskeny ékszíjakHátul megerősített ékszíjakHátul megerősített ékszíjak
Nyitott oldalú ékszíjakEgyes ékszíjak
Nyitott oldalú, formázott fogazatú ékszíjakSpeciális profilok
Hosszbordás szíjak

 

Az ékszíj hosszának meghatározása

Azt, hogy melyik profiltípus a legmegfelelőbb, a gyártónak az adott gépre vonatkozó előírásai határozzák meg. Ha nem áll rendelkezésre specifikáció, akkor ezt vagy a régi ékszíj vizsgálatával, vagy a szíjtárcsák lemérésével kell meghatározni.

A három vonatkozó hosszjelölés a LI (belső hossz), LA (külső hossz) és az LW (tényleges hossz). A tényleges hosszúságot a profil típusától függően egyedileg kell meghatározni (lásd a táblázatot); alternatívaként a megfelelő hosszúság meghatározásához ékszíjakhoz való mérőberendezések is használhatók.

HosszjelölésProfil
LI8, Z/10; A/13; B/17; 20; C 22; 25
LAAVX 10; AVX 13
LW (Ld/Lp)BX 17, SPZ/9,5; SPA/12,5; SPB/16,3; SPC/22; XPZ/10; XPA/13; XPB/16,3

Beszerelés

Az ékszíjak helyes beszereléséhez néhány fontos iránymutatást kell követni.

Az első lépésben, a régi szíj eltávolításakor kerülje a nem megfelelő szerszámok és erőkifejtés használatát, hogy ne sérüljenek meg a szíjtárcsák, feszítőgörgők stb.

Ha az ékszíj nem rendelkezik feszítőgörgővel, a tengelytávolságot úgy kell beállítani, hogy az ékszíj erőltetés nélkül felhelyezhető legyen a szíjtárcsákra. Ha van feszítőgörgő, akkor azt addig kell lazítani, amíg az ékszíj könnyedén fel nem helyezhető a szíjtárcsákra.

Vegye figyelembe, hogy a különböző gyártóktól származó ékszíjakat nem szabad kombinálni, mivel eltérő anyagjellemzőkkel és tűrésekkel rendelkezhetnek.

 

Várjuk Budapesten, a Palota Csapágy Kft. XV. kerületi csapágy és ékszíj szaküzletében, hogy a megfelelő megoldást meg tudjuk találni Önnek.

 

 

Verified by MonsterInsights